fields
Főoldal »  Fotó » Épület »

Bányász kórház

  • 37 kép

2005-2006

A projekt leírása

Apai nagyszüleim Tatabányán a régi kórházépület szomszédségéban laktak. Nagyapám ott dolgozott radiológusként, később édesapám sebészként. Legutóljára pedig az egyik barátom dolgozott ott, nemsokkal a bezárás előtt. Sokszor jártam odabent betegként, és látogatóként is. Aztán jött a pusztulás. Hét évvel a kiürítés után, még kezdő fotósként jött az elhatározás, hogy szeretnék bejutni. Igen, bejutni szerettem volna, nem fotózni. Ott laktam tőle én is alig ötven méterre. Szerettem az elhagyott épületeket, rengeteg fotót láttam már a témában, és úgy éreztem, hogy semmi újat nem tudnék csinálni egy ilyen helyen. De a fotózás jó ürügynek tűnt a bejutásra. Az épületet ugyanis őrizték, én pedig nem szeretek gerilla módon, rottweilerek elől menekülve nézelődni. Így fotóengedélyt kértem a tulajdonsotól, amit meg is kaptam.

Az első néhány bejárás alkalmával teljesen elvesztem az épület szépségei, az otthagyott, selejtes orvosi eszközök és a sok vécé között. Mesterem, Tarjáni Antal bíztatott, hogy fényképezzek is. Az egyik kollégája javasolta, hogy ha nem tetszik a hagyományos, természetes fényben fotózás, akkor világítsak. Ekkor még egyetlen vakum sem volt, ám egy számomra ismeretlen ember küldött egyet, hogy vegyem meg. Fillérekért adta, egy ismerősöm ismerősén keresztül bonyolítottuk az üzletet, sosem találkoztunk. OK, volt egy vakum, azzal nem lehet bevilágítani egy egész épületet. Tóni kollégája ismét adott egy jó tanácsot, egy vaku fényével fessem ki a belső tereket. Az akkori digitális fényképezőgépemmel nem lehetett multiexpozíciót csinálni, ezért mindegyik fény külön képre került, és az utómunka során raktam őket össze. Ez a kerülőút lett aztán az alapja a későbbi animációs technikámnak.

Köszönet Tarjáni Antalnak és Szamódy Zsoltnak a szakmai tanácsokért. Köszönet a fotóasszisztenseknek is, akik javarészt téli hidegben cipelték a felszerelést és tartották a lámpákat: Dudás Tamás, Fehér Attila, Horváth Bernadett, Horváth József, Szappan Csaba.

A fotósorozat képeit is felhasználva készítettem el Belső ablak című animációs filmemet.

A fotózást támogatták:

nka_logo_120nkom_logo_120

Fotók