fields
Főoldal »  Bejegyzések » ( )

Diplomafilm műleírás

Tatabányán nőttem fel a nyolcvanas években, a pusztuló ipari táj maradandó benyomást tett rám, ott kezdtem el felnőttként az NKA ösztöndíjával épületeket fotózni. Mestermunkám a négyes metró Fővám és Szent Gellért téri állomás építészetének bemutatása. Korábbi munkáimat látva hívtak meg a Sporaarchitects iroda építészei, akik ezt a két állomást tervezték.

Az állomási tereket rendszeresen fényképeztem, egy-egy kép elkészítése két-három óra hosszan át tartott, sok fénnyel dolgoztam, amiket egyesével raktam fel. A fényképezőgép mindvégig állványon volt, csak a fényforrás mozgott. Így minden fény külön expozícióra került, ami szükségessé tette az intenzív utómunkát, és egyben alapja a variációknak, és az animációs filmnek. A puszta dokumentáláson túl szeretném fénnyel átértelmezni az építészeti tereket.

Az elkészült képeket elsősorban az építész iroda használja fel a különböző publikációikhoz, építészeti konferenciákon. Az alkalmazott technológia lehetővé teszi, hogy a különböző megjelenési formához a legjobban illeszkedő fotót keverjük ki. Igény szerint az állomások terét bemutató rövid animáció is készül a képekből. A különféle világítási variációk valós térben történő kipróbálása visszahatott a tervezők munkájára is, hiszen számtalan esetben kellett az építési fázisban is módosítani a terveket. Ezekhez a módosításokhoz felhasználták és felhasználják a fényképeimet.

Korábbi munkáimhoz hasonlóan egy autonóm animációt is készítettem a képanyagból, amely a mestermunkám törzsét alkotja. Itt a fények és a struktúrák kapják az elsődleges szerepet, amik néha erősítik, néha felbontják az architektúra rendjét. Ennek a filmnek a hangja a helyszínen felvett zörejekből áll, amiket egy függvény alapján egy algoritmus rendel hozzá a folyton változó képi tartalomhoz. A hozzárendelések megalkotásában öcsém, Vargha Dániel András zeneszerző segít. Tervezem, hogy a jövőben ennek az animációnak készül egy interaktív változata, amely webes felületen, és érintőképernyős eszközökön is élvezhető, valós időben befolyásolható.

A mestermunkám teljesen nem készülhetett el diplomavédésre, hiszen a négyes metró még legalább egy évig épül, nincsenek készen az állomások. Természetesen nem állok meg, dolgozom tovább. Munkámat támogatja a DBR Metró Projekt Igazgatóság, így a fenti két állomáson kívül az egész vonalat végig fogom fényképezni.

Minden egyes fényt tetszőleges arányban lehet színezni, és keverni más fényforrásokkal. A kompozíciók nagy száma mellett az egy kompozíción belüli százas nagyságrendű fényvariáció szükségessé tette a kiválasztási procedúra számítógépesítését. Ennek a fotózást, az animálást és a döntést támogató szoftvernek a további fejlesztése, az épületfotózás mechanikus részének algoritmizálhatósága már egy másik projekt kereten belül kerül majd kidolgozásra.

  • 2012-06-05 00:00